Začínate so šitím?

Na začiatok by som rada uviedla, že v tomto článku sa dozviete rady, ktoré vychádzajú z mojich vlastných skúsenosti. Vaše skúsenosti môžu byť odlišné a to je v poriadku :-) 

Ak ste sa rozhodli pre nový koníček a neviete, čo všetko na úvod potrebujete, nasledujúce riadky sú venované práve Vám. 

Stroj máte kúpený, prípadne na ceste, no teraz nasleduje nekonečný zoznam drobností. Ale nie, nechcem Vás vystrašiť hneď na úvod. Poďme po poriadku. 

Základom sú kvalitné 

Ihly 

V našej ponuke nájdete kvalitné japonské ihly, ktoré pasujú do skoro všetkých štandardných šijacích strojov. Koniec, ktorý sa zakladá do stroja, je z jednej strany zrezaný. Výber správnej ihly je veľmi dôležitý. Odvíja sa od druhu látky. 

Tenké materiály ako šifóny, mušelíny, tenké satény šijeme ihlou s hrúbkou 60-70, bavlnu, pevnejšie látky šijeme 80-90, no a hrubé látky, jeansovinu 100 a viac. Na kožu sú tiež špeciálne ihly

Tiež si dávame pozor pri šití úpletov. Tu odporúčam, priamo ihly strečové.

Rozdiel medzi klasickou ihlou a ihlou na úplet je v jej hrote. Ihla na úplet ma hrot zaoblený. To spôsobí, že pri šití nepresekne vlákno úpletu ale skĺzne do očka a tým pádom šev dlhšie vydrží a nerobia sa malé dieročky.

Nite

Z vlastnej praxe som zistila, ako sú kvalitné nite dôležité. Zistíte to jednoducho. Stroj sa Vám nezasekáva, plynulo šije, nemá po vláknach hrčky, niť je rovnomerná po celej dĺžke, po napnutí sa neroztrhne len tak jednoducho. A v tomto teste obstáli nite, ktoré máme v ponuke.

Najčastejšie používam polyesterové nite. Majú univerzálne použitie, sú veľmi kvalitné a využijete ich v konfekčnom priemysle, na šitie pletenín, košieľ, blúzok, domácich textílii a pod. Bavlnené nite sú vhodné na šitie bavlnených lôžkovín, kojeneckého a detského bavlneného oblečenia, lemovaní uterákov, utierok a obrusov z bavlny a zmesi s ľanom, textílií pre zdravotníctvo.

Nožnice

Nožnice majú vplyv na výsledok šitia, pretože tupé nožnice látku ,,rozžujú´´ a bude sa následne ťažko zapracovávať. Je preto lepšie a aj ekonomickejšie siahnuť hneď od začiatku po profesionálnych krajčírskych nožniciach, ktoré je možné aj nabrúsiť.

Taktiež veľmi praktické sú aj entlovacie nožnice , ktoré majú po vnútorných stranách čepelí zúbky, ktorými po ustrihnutí látky, papiera i čalúnenia vytvoríte zúbkovaný okraj. Nožnice sú určené na všetky druhy látok, ktoré je možné strihať klasickými nožnicami.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho s priateľmi na sociálnych sieťach ♥

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.