Ako pripraviť látku pred šitím?

Určite prežívate obrovské nadšenie z novej látky, ktorú si prinesiete domov a najradšej by ste hneď sadli za šijací stroj a ušili z nej niečo pekné. Môžete mať rozpracovaných viac projektov, ale tento je nový, vzrušujúci. Predtým, ako začnete šiť či strihať, mali by ste vedieť, že sa odporúča látku vyprať. 

Látku by ste mali predprať aj preto, aby ste odstránili chemikálie. Toto je obzvlášť dôležité pre ľudí s citlivou pokožkou. Aj keď nie všetky látky obsahujú škodlivé chemikálie, neviete, ako bola látka predtým ošetrená alebo praná.

Bavlna, vlna, ľan, hodváb a iné prírodné tkaniny by sa mali vždy predprať. Najmä flanel sa dosť stiahne. Moderný flanel je niekedy vyrobený zo syntetických vlákien alebo vlny, ale najčastejšie obsahuje bavlnu. Takže aj pri použití v deke je potrebné látku predprať.

Polyester a podobné syntetické látky nemusia byť vždy predprané, ale aj tak je to dobrý nápad. Zatiaľ čo väčšina syntetických materiálov sa nezráža, môžu púšťať farbu. Predpranie výraznej látky vám tiež ukáže skutočné farby látky. Farby často pred praním vyzerajú sýtejšie.

Existuje niekoľko látok, ktoré by sa mali čistiť chemicky alebo by sa nemali prať tradičnými metódami. Neperte viskózu, tradičnú kožušinu alebo polyamid. Niektoré kože by sa tiež nemali prať v práčke. Ak je to možné, skontrolujte štítok. Pri polyamide a polyamidových zmesiach by ste mali byť obzvlášť opatrní. Polyamid sa pri praní rozťahuje. Zvyčajne sa používa v ozdobných oblekoch.

Ako teda prať látku?

Predperte ju ako bežnú bielizeň. Na práčke si zvoľte jemný program. Pri kúpe látky by mal byť popis s pokynom, ako danú tkaninu prať. Môžete použiť aj trochu pracieho prášku. Nie je to však potrebné. 

Ak je látka vypratá a vysušená, je ideálne ju vyžehliť alebo aspoň uhladiť rukami. Vyhnete sa tak krivým stehom a presnému šitiu. 

 

Existuje mnoho názorov na predpieranie látok, je však užitočné vedieť rôzne informácie a podľa toho sa rozhodnúť, komu čo vyhovuje :-)

 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.