6 metód ako preniesť vyšívací vzor na tkaninu

Vzor výšivky môžete preniesť na látku rôznymi spôsobmi a jeden z nich sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Ale aj keď máte metódu, ktorú uprednostňujete pred ostatnými, je dobré poznať všetky možnosti. Výber techniky môže často závisieť aj od hustoty alebo farby použitej látky.

Vyskúšajte čo najviac z týchto metód prenosu a majte zásoby po ruke, aby ste boli pripravení, keď budete potrebovať použiť určitú techniku.

Presvietením cez okno

Ak je vaša látka dosť tenká, môžete vzory preniesť priamo na látku pomocou svetelného zdroja, ako je svetelná skrinka alebo okno, pričom čiary označíte značkovacou ceruzkou na báze kriedy alebo vo vode rozpustným prenosovým perom či ceruzkou. Poslúži aj jemne nabrúsená štandardná ceruzka. Ak chcete preniesť vzor pomocou svetelného zdroja, ako je okno, prilepte vzor na sklo a zakryte vzor látkou. Mali by ste byť schopný jasne vidieť dizajn cez látku a obkresľovať čiary pomocou značkovacej ceruzky alebo pera.

Teplonosné perá a ceruzky


Teplonosné ceruzky alebo perá sú tiež možnosťou na označenie vyšívacieho vzoru na tkanine a budú fungovať na ľahších aj ťažších tkaninách. Transferové ceruzky a perá sú dostupné v rôznych farbách a hrúbkach a atrament sa aktivuje teplom žehličky. Tieto označenia sú však trvalé. Čiary vzoru sa nevymyjú a označené čiary musia byť úplne prekryté výšivkou, aby neboli viditeľné. Na dosiahnutie najlepších výsledkov použite prenosové pero s jemným hrotom.

Ak chcete použiť teplonosné pero alebo ceruzku, obkreslite dizajn opačne na ľahký hárok papiera (vzor je obkreslený naopak, pretože proces lisovania vytvára zrkadlový obraz dizajnu vyznačeného na papieri). Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako to urobiť, je vytlačiť svoj vzor, ​​otočiť ho a potom obkresliť dizajn na zadnej strane papiera pomocou ceruzky na prenos tepla.

Ak používate ceruzku, uistite sa, že je pri kreslení veľmi ostrá. Čiary vzoru prenesené na látku by mali byť čo najtenšie, aby vám spod krásnej výšivky nevykúkali.

Ak chcete preniesť vzor na látku, priložte papier k látke a zatlačte horúcou žehličkou, pričom žehličku zdvihnite z papiera a potom ju presuňte na ďalšie miesto. Nežehlite pohybom žehličky tam a späť po papieri, pretože to skresľuje obraz.

Stabilizátor rozpustný vo vode

Keď pracujete na tmavých látkach alebo ak máte detailný vzor, je dobrou voľbou metóda stabilizátora rozpustného vo vode. Pomocou tohto materiálu môžete vytlačiť vzor priamo na stabilizátor a potom ho umiestniť na vyšívaciu látku. Po prešití cez látku a stabilizátor namočte výšivku do teplej vody a stabilizátor sa rozpustí.

Keďže táto metóda vyžaduje namáčanie, budete sa musieť uistiť, že vašu látku možno prať a že vaša vyšívacia niť je stálofarebná.

Prenosový papier


Vzory je možné preniesť aj na hrubé alebo tmavé tkaniny pomocou prenosového papiera na báze uhlíka alebo vosku, ktorý sa často označuje ako uhlíkový papier pre krajčírky. Tento ľahký prenosový papier je na jednej strane potiahnutý práškovým farebným atramentom, ktorý je vyrobený špeciálne na použitie na látky a z hotového kusu sa vyperie.

Použite svetlý kúsok uhlíkového papiera na označenie vzorov na tmavších látkach a tmavšiu farbu na svetlejšie látky. Vždy používajte čo najsvetlejšiu farbu, pre prípad, že by bol atrament pri vymývaní trochu tvrdohlavý. Táto metóda funguje skvele aj pri vyšívaní na drevo.

Ak chcete preniesť dizajn pomocou prenosového papiera, položte látku lícom nahor na tvrdý povrch. Vycentrujte prenosový papier cez látku s voskovým atramentom smerom k látke a umiestnite vzor na vrch prenosného papiera. Preneste dizajn na látku pomocou prázdneho guľôčkového pera. Uistite sa, že perom zatlačíte dostatočne silno, aby ste preniesli dizajn na látku cez vrstvy papiera.

Pauzovací papier


Ďalšou metódou, ktorá dobre funguje na tkaninách, ktoré sa ťažko obkresľujú, no nechcete ich namočiť, je metóda pauzovacieho papiera.

Ak chcete použiť túto techniku, nakreslite vzor na ľahký pauzovací papier. Naneste papier na látku a potom prešívajte papier a látku. Keď skončíte, opatrne odtrhnite pauzovací papier.

Prenesenie vzoru cez nažehľovací papier

Vzory sú zvyčajne vytlačené čiernym, modrým alebo sivým atramentom. Preneste tieto vzory na látku pomocou horúcej žehličky rovnakým spôsobom ako prenosové perá a ceruzky.

Prenesenie vzoru cez plastovú mriežku

Obsahuje otvory, vďaka ktorým sa nakreslený vzor prekreslí na podkladový materiál. 

 

 

Ak sa Vám tento článok páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi :-)

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.