Ako používať vyšívacie pero?

Mohlo by sa zdať, že vyšívanie perom nahradí ručné či strojové vyšívanie, je v tom však rozdiel. Napríklad ručné vyšívanie využíva klasické ihly na ploché, rovnomerné stehy. Vyšívacie pero potrebuje na vytvorenie týchto jedinečných slučkových stehov dutú ihlu. 

Poďme sa dozvedieť viac o tomto šikovnom malom nástroji.

Ak máte nejaké skúsenosti s vyšívaním, ale ešte ste neskúšali vpichovanie, oceníte príležitosť naučiť sa niečo nové. Je v tom niečo upokojujúce, takmer meditatívne. 

Základné pravidlo – začnite s husto tkanými textíliami, ako je ľan alebo bavlna. S tými sa cvičí oveľa ľahšie.

Keď už je vyšívacie pero navlečené, uchopte ho tak, ako by ste držali bežné pero. Potom sa umiestni kolmo na materiál s ostrým koncom smerom k nemu. 

Keď ho zapichnete do látky, uistite sa, že značka hĺbky sa dotýka jej povrchu. Potom pomaly vytiahnite ihlu cez tento otvor.

Ak chcete urobiť slučku, mierne zatlačte pero ďalej od seba a opakujte rovnaké činnosti. Pokračujte, kým nebude váš vzor dokončený. Viac informácií o tom, ako to funguje, môžete získať sledovaním tohto videa s vyšívacím perom.

                             

 Existuje mnoho druhov stehov, ktoré môžete použiť s vyšívacím perom, ale retiazkový steh je zdanlivo najjednoduchší a najbežnejší na začiatok. Keď to pochopíte, môžete na ňom preskúmať ďalšie variácie.

                             

 

Okrem vyšívacieho pera a látky si zadovážte aj priadzu, značkovaciu ceruzku alebo fixu, nožnice a vyšívací kruh

Ak sa Vám tento článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi :-)

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.