Ako si vybrať správny zips?

Neviete aký zips zvoliť pre Váš projekt?  V tomto článku Vám vysvetlím pár pojmov, vďaka ktorým si už nebudete mať problém vybrať ten pravý. 

 

Začnime základným opisom konštrukcie zipsu. Zips sú v podstate dva prúžky držané pohromade retiazkou vyrobenou z do seba zapadajúcich zubov. Na otvorenie alebo zatvorenie reťaze je k dispozícii ťahadlo/posúvač/bežec. V hornej a spodnej časti reťaze je „zarážka“, ktorá zabraňuje tomu, aby sa bežec dostal z reťaze. V hornej a dolnej časti zipsu je často malé predĺženie.

Existuje veľa druhov zipsov.  Zipsy kategorizujeme podľa typu zarážky, typu retiazky a dĺžky.

V spodnej časti zipsu nájdete zarážku, ktorá bráni tomu, aby sa bežec zo zipsu vysunul. Toto je buď otvorený koncový doraz alebo uzavretý koncový doraz. Otvorené koncové zarážky umožňujú otvorenie zipsu, pričom bežec zostáva na jednom konci zipsu. Ak vyrábate mikinu alebo bundu, budete chcieť zarážku s otvoreným koncom, aby sa dala otvoriť predná časť odevu. Ak vyrábate vrecko na zips alebo vankúš, možno budete chcieť zips s uzavretým koncom.

Poznáme 3 typy reťazí: špirálové, kosticové a kovové.

Špirálové reťaze majú malé zuby a sú všeobecne najflexibilnejšie. Reťaze kosticové sú tiež plastové s väčšími zubami, menšou pružnosťou a vyššou odolnosťou. Kovové reťaze majú kovové zuby, sú pevné a odolné.

V názvoch všetkých typov zipsov sa vyskytujú dve čísla. Jedno je dĺžka zipsu a druhé je šírka reťaze. 

 

Výber správneho zipsu

Stále si nie ste istí, aký typ zipsu použiť? Tu je niekoľko základných pravidiel:

Pre remeselné projekty (ako je napr. puzdro na tablet) použite zips s retiazkou s uzavretým koncom. Sú ľahké a pružné.
Na odevy používajte kovové alebo kostené retiazky, ktoré budú vystavené poveternostným vplyvom. Na bundy a mikiny používajte zarážky s otvoreným koncom. Na čiastočné zapínanie na zips (ako je napr. blúzka) budú fungovať retiazky so špirálkami a pravdepodobne budú vyzerať najlepšie.
Pre dekorácie ako vankúše, je kovová retiazka najlepšia voľba, pretože sa budú často zapínať a rozopínať. Pri obliečkach na vankúše bude dobre fungovať skrytá špirálová reťaz.

 


Nie sú to „pravidlá“, ale skôr „usmernenia“. Vyberte si zips na základe dĺžky, farby, flexibility a odolnosti, ktorú hľadáte.

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.